SOKAK HAYVANLARI GEÇİCİ BAKIMEVİ VE REHABİLİTASYON MERKEZİ
Kocaeli’de ilçe bazında ilk olarak Körfez Belediyesi öncülük yapmıştır.
5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği gereğince, belediyeler sokak hayvanları Körfez Belediyesi Sokak Hayvanları Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde vatandaşlarımızın ulaşımının kolay olması, yaralı ve hasta hayvanların nakli sırasında zaman kaybının azaltılması için anayola cephe bir alan tercih edilmiştir.
Hayvan sever vatandaşlarımızın da belediye ile olan duyarlı yaklaşımı ve talepleri ile verdiğimiz sözü tuttuk ve merkezimizi hayata geçirdik. Hayvan sever vatandaşlarında gün içinde gidip ziyaret ettikleri, toplandıkları bir sosyalleşme alanı olmuştur. Vatandaşlarımız ile sokak hayvanları yararına her zaman ortak çalışmalar yapmaktayız.
Bakımevimizde kısırlaştırma ameliyatları, uzuv ampütasyonları, yumuşak doku cerrahisi, apse sağaltımı gibi cerrahi müdahaleler ile enfeksiyon tedavisi, deri hastalıkları, göz enfeksiyonları, metabolik hastalıkların tedavisi (böbrek, karaciğer hastalıkları v.b) gibi dahiliye alanında da hizmet vermektedir. Aynı zamanda koruyucu uygulamalar olan aşılama uygulamaları karma aşısı, kuduz aşısı ve paraziter enfestasyonlara karşı paraziter uygulamalar gerçekleştirilmektedir.
18 kedi ve 12 köpek kapasitesi olan yatar hasta bölümünde yatarak tedavi edilmesi gereken sokak hayvanları hizmet almaktadır. Bu alanda her gün günlük tedavileri yapılarak tedavileri devam ettirilmektedir. Hastalarımızın tedavilerinde veteriner tıbbı güncel olarak takip etmekteyiz. Tedavisi biten veya ameliyat sonrası alındığı ortama bırakılabilecek olan sokak hayvanları taburcu edilmektedir. Kapasitemizi aşan durumlarda veteriner hekimimiz tarafından uygun görülmesi halinde sokak hayvanları Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’ne sevk edilmektedir. Sevk sorması tedavi edilen veya ameliyatı yapılan sokak hayvanı taburcu edilmesi halinde alındığı ortama Körfez Sokak Hayvanları Toplama Ekibi tarafından bırakılır.
Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği’nde de bahsedildiği gibi, Bütün hayvanlar eşit doğar ve bu Kanun hükümleri çerçevesinde yaşama hakkına sahiptir ve evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptirler. Sahipsiz hayvanların da, sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir. Hayvanların korunması, gözetilmesi, bakımı ve kötü muamelelerden uzak tutulması için gerekli önlemler alınmalıdır. Hiçbir maddî kazanç ve menfaat amacı gütmeksizin, sadece insanî ve vicdanî sorumluluklarla, sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanlara bakan veya bakmak isteyen ve bu Kanunda öngörülen koşulları taşıyan gerçek ve tüzel kişilerin teşviki ve bu kapsamda eşgüdüm sağlanması esastır. Nesli yok olma tehlikesi altında bulunan tür ve bunların yaşama ortamlarının korunması esastır. Yabani hayvanların yaşama ortamlarından koparılmaması, doğada serbestçe yaşayan bir hayvanın yakalanıp özgürlükten yoksun bırakılmaması esastır. Hayvanların korunması ve rahat yaşamalarının sağlanmasında; insanlarla diğer hayvanların hijyen, sağlık ve güvenlikleri de dikkate alınmalıdır. Hayvanların türüne özgü şartlarda bakılması, beslenmesi, barındırılma ve taşınması esastır. Hayvanları taşıyan ve taşıtanlar onları türüne ve özelliğine uygun ortam ve şartlarda taşımalı, taşıma sırasında beslemeli ve bakımını yapmalıdırlar.Yerel yönetimlerin, gönüllü kuruluşlarla işbirliği içerisinde, sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların korunması için hayvan bakımevleri ve hastaneler kurarak onların bakımlarını ve tedavilerini sağlamaları ve eğitim çalışmaları yapmaları esastır. Kontrolsüz üremeyi önlemek amacıyla, toplu yaşanan yerlerde beslenen ve barındırılan kedi ve köpeklerin sahiplerince kısırlaştırılması esastır.
https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.5199-20100611.pdf
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2006/05/20060512-7.htm