İnsan yaşamını anlamlandıran, hayata perspektif kazandıran bir çok konu, alan, mesele ve unsur vardır. Bunlar kişiden kişiye, bölgeden bölgeye, kültürden kültüre farklılıklar gösterebilir; göstermesi de tabiidir. Ancak bir alan vardır ki o her zaman ve zeminde önemini korur ve daima insanı merkeze alır. Bu alan kültür ve sanat alanıdır.
İnsanı bir bütün olarak ele aldığımızda herkeste ortak payda olarak ortaya çıkan şeyin iyi ve güzel olana yatkınlık olduğu görülür. Bu, bütün duyuların ilgili alanlara yoğunlaştırılmasıyla ilgili bir şeydir. İyi ve güzel olanı merak etmek ve ilgilenmek kültürü; iyi ve güzeli ortaya koyma biçimi ise sanatı ifade eder. Ancak bu demek değildir ki kültür kötü ve çirkin olanla ilgilenmez veya sanat kötülüğü görmezden gelir. Hayır; aksine kötüyü "ifade tarzı" sanatla daha bir anlam ve önem kazanır.
Bireylerin kültür ve sanat anlayışları olduğu gibi kurumlarında bu alanlara dönük politikaları vardır. Bu noktada Körfez Belediyesi de imkanlar ve dengeler ölçeğinde kültür ve sanat çalışmaları yapmakta ve bunları Körfez halkı ile paylaşmaktadır. Yapılan veya tasarlanan çalışmaların "ideal" olması için gereken altyapının hızla oluşturulması; belediyemizin en çok çaba harcadığı alan konumundadır.
Kültür merkezli olarak ele alınabilecek bir çok konu vardır. Bilgi ekseninde insanların bilimsel ve akademik olana ulaşması kültürel etkinliklerin temelini oluşturur. Bu noktada konferanslar, paneller, seminerler ve söyleşiler ilk olarak uygulanacak bilgilendirme yöntemleridir. Hayatın karmaşıklığı ve kent insanının ihtiyaç duyduğu bilgilerin sınıfsal dağınıklığı ve farklılığı dikkate alındığında birçok meselenin masaya yatırılması gerektiği gerçeği kendiliğinden ortaya çıkar.
Sanatın bilgiyle olan doğru orantısı yadsınamaz bir gerçekliktir. Müzik, resim, heykel, sinema, tiyatro, mimari, estetik v.b. onlarca alan ve bunların yüzlerce alt dalı; bir duruşun ve bir bilginin yansıması olarak insanların gönlüne, kulağına gözüne ve hislerine ulaşır. Belediyeler de bu hissiyatı duru bir anlayışla özellikle gençlere duyurma ve ulaştırma çabası içindedirler.
Kitap ve kitap ekseninde yapılabilecek bir çok çalışma özellikle belediyemiz ve okullarımızın ortaklaşmasıyla yürütülmekte ve "zihinsel doluluk" çabası karşılık bulmaktadır.
Kültürel gezilerin sportif boyutu; sporun sanat boyutu kültürün, sanatın ve sporun içiçeliğini anlatmak açısından kayda değer bir bütünleşme örneğidir. Belediyemiz bu etkinliklerin Körfez ölçeğinde yapılabilmesinin çabası içerisindedir.
Kültürün ve sanatın sosyal boyutu şüphesiz çok önemlidir. Sanatı; konser, dinleti, sergi, estetik ve tasarım olarak insanlara sunmak; kültürü de buna eklemleyerek çevre, sağlık, eğitim ve güvenlik altyapısı oluşturmak kültürel politikanın perspektifleri arasında olmalıdır.
Sevgi, saygı, güven, anlayış, nezaket, hoşgörü ve yardımlaşma kültürün bize kazandıracağı değerlerdir. Bunu sanat paydasıyla desteklemek bizlere estetik, ufuk, düzen ve incelik kazandıracaktır.
Amaç bir bütünün hepsini kuşatmak ve içselleştirmektir. Ancak bireysel ya da kurumsal yetilerin elverdiği kadarı hayata geçmekte ve bunlarında sadece bir kısmı karşılık bulmaktadır. Kurumsal olarak çabamız kültür ve sanatın yol göstericiliğinde iyi ve güzel olanı bulmak ve yaşamaktır.