Doğal kaynaklar insanoğlu için yeterli olmasına rağmen sınırsız değildir ve doğanın kendini yenileme kabiliyeti sınırlıdır. Önemi her geçen gün artan çevresel değerlerimiz karşısında toplumsal hassasiyetimizde artmaktadır. Bozulan ekolojik dengenin düzelmesi çok zordur bazen de imkânsızdır. Bununla birlikte çevre koruma-kullanma dengesinin sağlanması ancak toplumların bütün kesimlerinin katılımıyla ve insanların ihtiyacı olandan fazlasını tüketmemesi ile mümkündür. Gelecek nesillerin sahip olacağı imkânları tehlikeye sokmadan bugünkü neslin ihtiyaçlarını hedef alan bir kalkınma tarzıdır. Bu kalkınmayı çevre değerlerini tahrip etmeden gerçekleştirmek ise ancak bilinçli insan, bilinçli toplum ile mümkün olabilir.
Çevre sorunlarının milli ve milletlerarası boyutlarının yanı sıra, mahalli ölçekte de çevre sorunlarına kalıcı, uzun vadeli katılımların sağlanması ve çevre bilincinin sürdürülmesi geliştirilebilir kalkınmada öncelikli konuların başında gelmektedir.
Ülkemizde ve körfez ilçemizde hızlı ekonomik büyüme, kentleşme, nüfus artışı ve refah seviyesinin yükselmesi giderek artan miktarda atık üretimine yol açmaktadır. İnsanların üretim ve tüketim faaliyetleri sonucunda hammadde, su enerji ve besin maddeleri tüketimi artmakta, bu tüketim sonucu ortaya çıkan katı, sıvı ve gaz atıklar çevreyi telafisi mümkün olmayan zararlar vermektedir. Atıkların çevreye zarar vermeden bertaraf edilmesi başta çevre ve insan sağlığı olmak üzere ekonomiyi de yakından ilgilendirmektedir
Artan atık miktarı ise; atıksız veya olabildiğince az atıklı üretimi, atıkların geri kazanılmasını ve nihayet atıkların ekonomi ve çevre açısından en uygun şekilde bertarafını gerektirmektedir. Kıt olan enerji hammadde gibi doğal kaynakların maksimum verimi sağlayacak şekilde kullanılmasını, atıkların geri kazanımını ve yeniden kullanımını, hava, su, toprak ve canlılara zarar vermeden bertarafının gerçekleştirilmesini amaçlayan "Ambalaj Atıkları Geri Dönüşüm Projesi" hayata geçirilmelidir. Bu proje teknik, ekonomik ve sosyal çevreler ile çok yönlü ilişkiler içerisinde olan önemli bir projedir.
İlçemizde belediyemiz tarafından uygulamaya konan "Ambalaj Atıkları Geri Dönüşüm Projesi" geri kazanım ve bertaraf işlemlerinin düzenli bir şekilde uygulanmasını hedeflemiş ve 'Atık Getirme Merkezi Tesisini' inşaa ederek ve işletmeye alarak Kocaeli'nde ve Türkiye'de bir ilki gerçekleştirmiştir. Böylece atık yönetimi açısından hem üyelik sürecinde olduğumuz Avrupa Birliği standartlarına ulaşma yolunda hemde vatandaşlarımıza daha sağlıklı ve temiz bir çevrede yaşama imkânı sağlama aşamasında önemli adımlar atmış bulunmaktayız